Karpuzlu Tekeler Mahallesi 2023 Kurban Bayramı'ndaki Geleneksel Arap Bayramı bu sene de coşku ile kutlandı. Aydın'ın Karpuzlu ilçesi Tekeler mahallesinde gelene...
Beypazarı Gezisi
Herkese yeni bir gezimden selamlar. Bu gezimde Ankara'nın bir ilçesi olan Beypazarı'na günü birlik olarak gezmeye gittim. 09 Mart 2019 tarihindeki bu gezimden sizlere gezdiğim yerler ve tatlığım bazı lezzetlerden bahsedeceğim.
Bu gezimizde
- Hıdırlık Tepesi
- Beypazarı Çarşısı
- Yaşayan Müze
- Tarih ve Kültür Müzesi
- Hamam Müzesi
- Nasuh Paşa Hanı
- Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
gibi yerleri ziyaret ettik.
Beypazarı'na Nasıl Gidilir?
Beypazarı Ankara'ya yaklaşık 100 km mesafede bulunuyor. Haftanın her günü rahatlıkla ulaşım bulabiliyorsunuz. Beypazarı'na gitmek için Aşti veya Ankamall önünden otobüsler yaklaşık 30-45dk gibi sürede bir geçiyor. Dilerseniz Beypazarı otobüs firmasına ulaşıp rezervasyon yaptırabiliyorsunuz. Rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim oturacak kesin bir yeriniz olmanız açısından rahat olur. Yaklaşık olarak 1 saat 40dk'ya Beypazarı'na varırsınız. Yol ücreti de 12 TL. Vardıktan sonra ilçe merkezine doğru gidip gezinize başlayabilirsiniz.
Biz sabahın enerjisi ile Hıdırlık Tepesine çıkmaya karar verdik. Biraz yorucu olsa da tepeye ulaştık. Tabi oraya giderken dar sokaklardan dik merdivenlerden geçerken kasabanın farklı açılarına şahit olduk. Açıkçası bende biraz hastaydım ama iş gezmek olunca katlandım. Neyse tepeye vardıktan sonra kasabanın seyrine doyduk.
Biraz dinlendikten sonra da manzaranın kısa bir videosunu çektim. Ardından aşağıya çarşıya doğru indik.
Beypazarı Manzarası
Çarşıda birçok hediyelik eşya, yiyecek, içecek, şifalı bitkiler, el yapımı ürünler gibi çok fazla çeşitle göz göze geliyorsunuz. Sabah saatlerinde çarşı oldukça sakin ama öğleden sonra aşırı bir kalabalık sizi bekliyor olacak. Turlar genelde öğleye doğru geliyor. O yüzden çok yoğun oluyor.
Çarşıyı sonra gezeceğimizden çok fazla oyalanmadan Beypazarı evleri ve sokakları içinde daldık. Sokaklar eski tarihi andırı bir nitelikte. Dar ve taşlı sokaklar sizi eski zamanlara doğru bir yolculuğa sürüklüyor. Her adımda geçmişe bir adım daha yaklaşıyorsunuz. Sokakta gezerken bu ev ve taşlı merdivenler hoşuma gitmişti burada bir soluklanıp fotoğraf çekildikten sonra ilk gideceğimiz müze Yaşayan Müze'ydi.
Yaşayan Müze
Ücret Bilgileri
Müze kart geçerli değil. Normal kişi 8 TL, öğrenci 5 TL gibi bir ücret ile girebiliyorsunuz.
Yaşayan Müze içerisinde birçok gelenek ve göreneklere, halı dokuma atölyesi, ebru sanatı, kurşun dökme, eski evlerin döşemeleri gibi birçok tarihi anlara şahit olabiliyorsunuz. Girişte ilk küçük bir odada el yapımı oyuncaklar mevcut. Merdivenlerden yukarı çıktığınızda sağda mutfak bulunmaktadır. İçinde de eski zamanlardaki kullanılan küp, tava, kurutmalar, yiyecekler vb. gibi şeyler bulunmakta.
Oradan çıktığınızda da soldaki eve giriyorsunuz. Orada da farklı gelenek ve sanatlara ait canlı örnekleri görebiliyorsunuz. İlk soldaki yer Ebru sanatı odası olarak kullanılmakta. Dilerseniz 15 TL karşılığında ebru sanatı yapabiliyorsunuz. Biz pahalı bulduğumuz için yapmadık. Malzemeleri ve yapılışı hakkında bilgiler aldık. Zaten her odada bir bayan bulunuyor. Köylü giyimleri ile size o odada olan sanat veya gelenek ile ilgili bilgi veriyor.
Odanın tam karşısında ise kurşun dökme yeri mevcut. İçeride soba yanıyor ve teyze dilerseniz 5 TL karşılığında kurşun döküyor. Açıkçası ben pek yanaşmadım ve anlattığı bilgileri dinleyerek ayrıldık. Üst kata çıkarken galoş takıp gidiyorsunuz. Üst katta ise eski evlerin döşemeleri mevcut. Divanlar dayalı döşeli şekilde oldukça köy evlerine benzetmişler. Bir oda da Hacivat ve Karagöz gösterisi malzemeleri bulunmakta. En üst katta ise halı ve dokumacılık var. Orada da bir abla var. Biraz muhabbetten sonra halı dokuyan amcanın 80 yaşında olduğunu söyledi. Maalesef kendisi orada yoktu.
Etrafı inceledik ve gezdikten sonra oradaki abladan halı dokuma makinasına oturabilir miyim diyerek izin aldım. Oturum biraz inceledikten sonra fotoğrafımı çekildim. Ardından müzeden ayrıldık.
Tarih ve Kültür Müzesi
Ücret Bilgileri
Müze kart geçerli değil. Normal kişi 2 TL, öğrenci 1 TL gibi bir ücret ile girebiliyorsunuz.
Bu müzede birçok alan ile ilgili eşya ve parça bulabiliyorsunuz. İçeride eski zamanlardaki paralar, bıçaklar, tüfekler, kitaplar, giysiler gibi birçok farklı alanda tarihi şeylere rastlayabiliyorsunuz. Bahçesinde ise Roma, Bizans ve Osmanlı zamanlarına ait taşlar ve parçalar da bulunmaktadır. Bahçesi oldukça yeterli rahatlıkla dolaşıp gezebiliyorsunuz. Lavabosu da bulunmakta. Bahçede müze önündeki ağaçta buraya farklı bir görkem katmış.
Hamam Müzesi
Ücret Bilgileri
Müze kart geçerli değil. Normal kişi 2 TL, öğrenci 1 TL gibi bir ücret ile girebiliyorsunuz.
Hamam Müzesi belli bir zamana kadar kullanıyormuş ama ardından pek kullanılmayınca müze yapmaya karar vermişler. Türkiye'nin ilk Hamam Müzesi unvanın da sahibi olmuş. Müzede iki bayan çalışıyor. Biri ortadaki odada genel kültürü ve tarihi anlatıyor. Ardından etrafı geziyorsunuz. Eski dönemlere ait kıyafetler, havlular, temizlik eşyaları ve hediyelik eşyalar bulunmakta. Bazı odalar arası geçişler alçak koridorlar mevcut. O yüzden eğilerek gitmek zorunda kalıyorsunuz. İçerisi dışarıya göre biraz daha serin.
Tekrar çarşı içine girmeden şu kare ile karşılaştım. Aslında sonradan fark ettim ki kasabanın her yerinde bu yazıdan var. Dükkânlarda da bu tasarımı kullanmışlar. Oldukça etkileyiciydi.
Çarşıda bir vakitten sonra açıktık. Yürürken yan taraftan bir gözleme kokusu geliyordu. Dayanamayıp oraya gittik gözlememizi yiyip çayımızı içtikten sonra kalktık. Çarşıda biraz dolandık. Yavaştan insanlar akın etmeye başlamıştı bile.
Nerdeyse her dükkânda havuç suyu satıyorlar. Bir yandan taze taze havuç suyu çıkaranlar vardı. Gittik bir teyzenin yanına taze taze havuç suyumuzu aldık. Havuç suları da 2-3 TL arası bulabiliyorsunuz. Havuç sularımızı alıp içe içe yürümeye devam ettik.
Hıdırlık Tepesi'nden gördüğümüz han vardı oraya doğru yol aldık. Hanın adı Nasuh Paşa Hanı'ymış. İçerisinde lokanta mevcut. Yukarıya çıkıp tüm çevresinden gezebiliyorsunuz. Biraz dolaştıktan sonra başka bir mekânda hem dinlenip hem de çay içmek için oturduk.
Buradan da çıktıktan sonra tekrar farklı sokakları gezmeye başladık. Bir andan Beypazarı Kent Tarihi Müzesi rastladık. Aslında buraya gitme planımız yoktu.
Beypazarı Kent Tarihi Müzesi
Ücret Bilgileri
Müze kart geçerli değil. Normal kişi 2 TL, öğrenci 1 TL gibi bir ücret ile girebiliyorsunuz.
Burada da farklı alanlarda eşyalar bulunmakta. Eski demirci malzemeleri, berberlerin malzemeleri gibi farklı alanlara ait şeylere rastladık.
Benimde öğretmen olmam nedeniyle burada da fotoğraf çekilip müzeyi gezdik. Müzenin ilk katı bittikten sonra dışarı çıkıp ikinci katına dışarıdaki merdivenden giriyorsunuz.
Artık dönüş yoluna koyulduk. Tekrar çarşıya gidip Beypazarı kurusu alacaktık. Alacağımız yere varmadan bakırdan ve gümüşten yapılmış ürünler satan bir dükkân gözüme çarptı. Biraz inceledikten sonra fırına doğru gittik.
Beypazarı kurusunu sıcak fırından yeni çıkmış istedik. Sağ olsun daha elle tutulmayacak şekilde pişmiş Beypazarı kurusundan verdiler. Oldukça lezzetli bir şey ve ilginç bir şekilde yedikçe yemek istiyorsunuz. Beypazarı kurusu 1kg 15 TL. Sıcak bir şekilde yiyerek otobüslerin oraya doğru yola çıktık.
Otobüs terminaline varmadan Beypazarı yazısını gördük orada da bir fotoğraf çekildik.
Sonrasında terminalden biletlerimizi alıp yola koyulduk. Günü birlik bir gezimizde burada bitmiş oldu. Farklı yerler, insanlar ve lezzetler tatmak için güzel bir gün geçirdik. Ankara'ya yolunuz düşerse ve vaktiniz olursa gidip görebilirsiniz. Dönüşte de yerli ve el yapımı yiyecek ve içecekler alabilirsiniz. Ben hatıra kalması için küçük dolap süsleri aldım. Umarım gezmeye fırsatınız olur.
Hepinize iyi gezmeler...
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.