Yandex Metrica
İzci Düğümleri - Yasin Sunmaz

Yasin Sunmaz

Kodladıkça değişen bir dünya...

İzci Düğümleri

06.09.2020 yasinsunmaz 7396 0

İzcilikte düğümlerin önemi oldukça büyüktür. Düğümler özellikle hayk alanında çok büyük rol oynamaktadır. Bunun yanında gündelik hayatımızda birçok işlemi kolaylaştırmaktadır. İzci düğümlerin en büyük özelliği kolayca çözülebilir olması ve ipi tekrar tekrar kullanabilmektir. Her düğümün farklı amaçları bulunmaktadır. Düğümlere verilen adlar birden fazla olabiliyor. Zaman zaman düğümleri karıştırmamıza neden olabiliyor.

Camadan

Diğer adları: kare düğümü. Aynı kalınlıktaki ipleri birbirine bağlamak için kullanılır. Çözülmesi oldukça basittir.

Camadan

Sancak

İki ipi birbirine eklemek için kullanılan basit bir düğümdür. Farklı kalınlıktaki ipleri birbirine bağlamakta çok işe yarar. Bayrak direğine bağlanılan ip, balık ağı yapımında kullanılmaktadır.

Sancak

Balıkçı

İki eşit kalınlıktaki ipi birbirine eklemek için kullanılır.

Balıkçı

Açık Kazık

Bir düğümü başlatmak ya da bitirmek için kullanılır. Üstten düğümü geçirebileceğimiz yerlerde kullanılabilir.

Açık Kazık

Kapalı Kazık

Üstten düğüm atamayacağımız durumlarda kapalı kazık düğümü atılır. Ağaç, direk ve uzun boylu cisimlere atılır.

Kapalı Kazık

Sekiz Düğümü

Diğer adları: Kropi. İpin ucunda ipten daha kalın bir durdurucu düğüm oluşturmak için kullanılır. İpin ucunun dağılmamasını sağlar.

Sekiz Düğümü

Alp Kelebeği

İpin ortasında sabit ve güvenilir bir halka oluşturmak için kullanılır.

Alp  KelebeğiAlp  Kelebeği

Tahlisiye

Diğer adları: Fiyonk, İzbarço, Göğüs, Bulin. Halatın sonunda sabit bir ilmek oluşturmak için kullanılır. Kurtarma bağı olarak kullanılır. Acil durumlara tek elle bile bu düğüm atılabilmektedir.

Tahlisiye

Kelepçe Bağı

Diğer adları: Kurtarma Bağı, Kapela Kıstırması. Amaç güvenilir bir kavrama, gevşemeden tutmadır. Kurtarmada birer ilmek göğüs ve bacakları kavrar, kelepçede iki bileği kavrarlar.

Kelepçe Bağı

Direk Bağı

Diğer adları: Oduncu Düğümü, Dülger Bağı. Çekmek ya da kaldırmak amacıyla halatın tek uzunluğunu bir ağaç parçasına tutturmak için kullanılır.

Direk Bağı

Çadır Bağı

Diğer adları: Çadır Düğümü, Çifte Dülger Bağı. Gerilim altındaki halatlarda kullanılabilen ayarlamalı bir ilmek bağıdır.

Çadır Bağı

Anale Bağı

Diğer adları: Germe Bağı. Halatı bir halkaya bağlamak için kullanılır. Çapaları ya da çapa zincirlerini tutturmak için uygunluğu kabul edilmiş bir bağdır.

Anale Bağı

Kısaltma Bağı

Diğer adları: Çürük Bağı, Margarita Bağı. Bir halatın boyunu kısaltmak veya halatın bedeni üzerindeki zedelenmiş/çürümüş kısmı kesmeden halatı kullanmak için yapılan bağdır.

Kısaltma Bağı

Kan Düğümü

Diğer adları: Kan Bağı. Misina veya ipin gücünü büyük oranda muhafaza ederek ikisini birbirini bağlamanın en iyi yoludur. Çözülmesi çok zordur.

Kan Düğümü

Prusik Bağı

Diğer adları:  Prusik Düğümü. Kendinden daha kalın bir ip üzerine bağlanıp sıkıştırıldığında uçlarından tutulup çekilirse kalın ipi kuvvetli bir el gibi kaymadan tutar ve elle düğümünden tutulup kolayca kalın ip üzerinde yeri değiştirilebilir. Uçların çekildiği yön fark etmez. Düşüş yaşanmadığı takdirde bağlandığı kalın ipi zedelemez.

Prusik Bağı

Cerrah Bağı

Camadan Bağının basit bir değişikliğe uğramış halidir. İlk parçayı bağlarken ilave bir büküm ekler, bu yüzden sürtünme ortaya çıkar ve bu da bağı daha güvenli kılar. Bu bağ yaygın bir şekilde, dikişin üzerindeki gerilimi muhafaza etmenin önemli olduğu durumlarda cerrahlar tarafından kullanılır.

Cerrah Bağı

Cerrah İlmeği

Diğer adları: Cerrah Halkası, Kasa Bağı, Kasa Gözü. Sık sık misinalarda kullanılan güçlü, kolay bir şekilde bağlanan sabit ilmekli bir bağdır. Biraz hacimlidir, ancak iplerin son kısmında hızlı, güçlü ilmekler ve diğer ilmekleri bağlayan liderler oluşturmak için harika bir çözümdür.

Cerrah İlmeği

Ters Kazık Bağı

Diğer adları: Taşıma Bağı, Ördek Başı. Yaygın bir şekilde bir kordonun kısa kısmını, bir ad etiketi ya da düdük gibi önceden kesilmiş bir nesneye bağlamak için kullanılır.

Ters Kazık Bağı

Çapraz Bağlama

Diğer adları: Çapraz Palamar. Direkleri birbirine bağlamak için kullanılan bir palamar türüdür. Genellikle direklerin birbirlerine dokunmadığı durumlarda karşılıklı desteği sağlamak için kullanılır, ancak birbirilerini 45° ile 90° arasında çaprazlama geçen direkleri bağlamak için de kullanılabilir.

Çapraz Bağlama

Tripod

Tripod oluşturmak için kullanılır. Baraka yapımında, ateşte ocak kurmak için veya tesislerde kullanılabilir.

TripodTripod

Kare Düğüm

İki odun parçasını birbirine bağlamak için kullanılır. Özellikle baraka yapımında kullanılmaktadır.

Kare Düğüm

Merdiven Düğümü

Doğada basit bir şekilde odun ve iple merdiven yapmak için kullanılır. Odunları çıkardığınızda ip hemen çözülebilir.

Merdiven Düğümü

Bu düğümleri kullanarak daha pratik düğümler atabilirsiniz. Umarım sizin için yararlı olur.

İzcilik dolu günler dilerim.

  • Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.

Diğer Yazılar

Balçova Terapi Ormanı Şelale Kampı | Solo Bushcraft Camp

17.06.2023 yasinsunmaz 459 0

Herkese merhabalar, yeni bir doğa ve kamp videosu ile karşınızdayım. Bu kampımda ıssız ormanda doğada tek başıma kaldım. İzmir'de bulunan Balçova Terapi Ormanı'na il...

Sönmeyen Meşale Yapımı | Solo Bushcraft Camp

15.04.2023 yasinsunmaz 1311 0

Herkese merhabalar, doğada meşale yapımı videosu ile karşınızdayım. Bu kampımda doğada ısı, ışık ve korunma amaçlı kullanabileceğimiz bir meşale yaptım. Meşale hızlı yanması...

İZCİLİK VE DOĞADA HAYATTA KALMA

01.07.2021 yasinsunmaz 1600 0

İZCİLİK VE DOĞADA HAYATTA KALMA Bu hazırlamış olduğum kitap izcilik ve doğada hayatta kalma becerilerini içermektedir. İzci ve izci adayları için izciliğin ne oldu...

İlkyardım ve Sağlık

27.09.2020 yasinsunmaz 996 0

Böcek Sokma ve Isırmalar Arı Sokması Belirtiler: Acı, şişme, kızarıklık gibi lokal belirtiler olur. Arının soktuğu bölgede iğne var ise steril bir şey ile çı...