SQL (Structured Query Language), veritabanı yönetim sistemlerinde verileri yönetmek, sorgulamak ve işlemek için yaygın olarak kullanılan bir dildir. SQL fonksiyonl...
SQL Server Veritabanı Durumunu Değiştirme
Merhaba arkadaşlar bu makalemde Microsoft SQL Server'da veritabanı durumunu değiştirmeyi göstereceğim. Veritabanı durumundan kastımız veritabanının sadece okunabilir(Read-Only) ve hem okunabilir hem de yazılabilir durumudur. Bazı durumlarda veritabanını sadece okunabilir yapmak isteyebiliyoruz. Peki bu bizim ne işimize yarayacak derseniz, veritabanın o kullanıcı tarafından yazmaya veya var olan veri üzerinde değişiklik yapmaya engellemiş oluyorsunuz. Böylece verilerin güvenliğini sağlamış oluyorsunuz. Yeri geldiğinde çok kullanışlı ve güvenli bir yöntem olacaktır. Veritabanı durumunu iki farklı yol ile değiştirebilirsiniz. Birincisi ara yüz ile değişiklik yapabiliyorsunuz. İkincisi ise SQL komutu yazarak değişlik yapabiliyorsunuz. Tabi sadece okunabilir olduktan sonra tekrar eskiye de getirebiliyorsunuz. Dilerseniz yazıya göz attıktan sonra SQL Server Veritabanı Durumunu Değiştirme adlı videoyu izleyerek daha detaylı bilgi edinebilir ve uygulamalı olarak görebilirsiniz. Bu uygulamamız için BlogAplicationDb adında bir veritabanımız mevcut. Veritabanımızda üç tane de tablo bulunmaktadır.
1. Yöntem Ara Yüz İle Değiştirme
Veritabanı durumunu değiştirmek istediğimiz veritabanı üzerine gelip Sağ Tık > Properties yolunu takip ederek açıyoruz.
Açılan pencere sol alanda yer alan Options sayfasına giriyoruz. Açılan sayfada aşağıya doğru indiğinizde State alanını göreceksiniz. State alanın hemen altında Database Read-Only durumunun False olduğunu görebilirsiniz. Varsayılan olarak hem okunabilir hem de yazılabilir yani False gelir.
Eğer veritabanınızı sadece okunabilir yapacaksanız Database Read-Only durumunu True yapmalısınız. Sonra OK dediğinizde karşınıza şöyle bir uyarı gelecektir. Bu uyarıda özetle bu veritabanı için tüm değişikler kaydedilsin mi? Aynı zamanda var olan açık veritabanı bağlantıları kapatılsın mı? diye sormaktadır. Yes dediğinizde artık veritabanınız Read-Only yani sadece okunabilir duruma geçecektir. Tekrar hem okunabilir hem de yazılabilir duruma almak için de aynı yere gelip Database Read-Only durumunu False yapmanız yeterli olacaktır.
Sol panelde veritabanını iconu gri renkli olduğunu görebilirsiniz. Bu veritabanının artık Read-Only olduğunu göstermektedir. Zaten hemen yanında da yazmaktadır. Şimdi ise mevcut Provinces tablosuna girip yeni bir kayıt eklemeye ya da var olan bir kaydı silmeye çalıştığınız zaman aşağıdaki gibi bir uyarı alacaksınız. Uyarıda da satırın güncellenemediği ve veritabanın Read-Only durumunda olduğunu yazmaktadır.
2. Yöntem SQL Komutu Yazma
Bu yöntemde ise SQL Query sayfasın açıp sorgu yazmamız gerekiyor.
Veritabanı sadece okunabilir yapmak için:
ALTER DATABASE BlogAplicationDb SET READ_ONLY WITH NO_WAIT
Veritabanını değiştirip Execute yaptığınızda sonuç başarılı ise veritabanınız Read-Only durumuna geçecektir. Fakat bu değişikliği soldaki panelde göremeyebilirsiniz. Bunun için Databases'ı tıklayıp hemen üstündeki Refresh iconuna tıklayarak değişikliği görebilirsiniz.
Sol paneli yenilediğimizde veritabanımızın tekrar Read-Only olduğunu görebilirsiniz. Şimdi de Read-Only durumundaki veritabanı hem okunabilir hem de yazılabilir durumuna tekrar getirmek için SQL kodumuzda küçük bir değişlik yapmamız gerekecektir.
Veritabanı hem okunabilir hem de yazılabilir yapmak için:
ALTER DATABASE BlogAplicationDb SET READ_WRITE WITH NO_WAIT
Veritabanını değiştirip Execute yaptığınızda sonuç başarılı ise veritabanınız Read-Write yani hem okunabilir hem de yazılabilir durumuna geçecektir. Aynı şekilde değişikliği görebilmek için sol paneli yenilemeniz gerekir.
Tekrar hem okunabilir hem de yazılabilir duruma getirmek istediniz fakat aşağıdaki hata aldınız. Bu durum bazen yaşanabiliyor. Çözümü is soldaki Databases alanına giderek önceki adımlarda yaptığımız gibi Refresh etmemiz gerekiyor. Yenileyip tekrar çalıştırdığınızda hata düzelmiş olup veritabanınız okunabilir be yazılabilir durumuna geçecektir. Yine dediğim gibi sol paneli yenilediğimizde değişikliği görebilirsiniz.
Evet arkadaşlar veritabanı durumunu iki farklı yöntem ile değiştirdik. İlk yöntem oldukça basit ve hızlı. İkinci yöntemin dezavantajı olarak sol paneli her seferinde yenilemek zorundasınız. Kimi zaman yenilemiş olsanız bile hata alabiliyorsunuz. O yüzden biraz zahmetli bir yöntem diyebiliriz.
Umarım sizler için yararlı bir makale olmuştur. İyi çalışmalar dilerim sağlıcakla kalın.
SQL Server Veritabanı Durumunu Değiştirme adlı videoyu izleyerek daha detaylı bilgi edinebilir ve uygulamalı olarak görebilirsiniz.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.