WordPress ile uğraşanlar ya da özellikler yeni başlayanların karşılaşabileceği sorunlardan biri olan WordPress Sitesi Silme konusunu sizlere aktarmaya çalışacağım. &Oum...
Drupal 8 Kurulumu
Drupal 8 Kurulumu Nasıl Yapılır?
Kuruluma geçmeden önce mevcut drupal websitemi buradan inceleyebilirsiniz.
Drupal kurulumu için öncelikle sunucunuzdaki public_html dosyası veya subdomain'in kullandığı klasör içerisine Drupal 8 kurulum dosyalarını koymamız gerekir. Drupal kurulum dosyalarını buradan indirebilirsiniz. İndirmiş olduğunuz sıkıştırılmış dosyayı istediğiniz bir yere çıkartın. İçindeki tüm dosyaları sunucunuzda kurmak istediğiniz klasörün içine koyun. Gördüğünüz gibi dosyalar sunucuda görünmektedir.
Bu işlemi de tamamladıktan sonra kuruluma geçebiliriz. İlk olarak dil seçmeniz gerekir. Ben kurulumu Türkçe olarak devam etmek istediğim için Türkçe seçerek Kaydet ve Devam Et dedik.
Dil seçeneğini belirledikten sonra da Profil seçimi yapmamız gerekiyor. İki farklı profil seçeneği bulunmakta bunlar Standart ve En az şeklindedir.
Standart Profil: Yaygın kullanıcılar için kullanılan seçeneklerle yapılan kurulumdur. Başlangıç kullanıcıları içindir.
En az Profil: Önceden ayarlanmış işlevler olmadan özel bir site için yani tüm yapıyı kendiniz kurmalısınız. İleri seviye kullanıcılar içindir.
Başlangıç olarak Standart kurulumu seçmelisiniz. Biraz üzerinde çalışmalar yaptıktan sonra En az kurulum profili ile çalışmalar yürütebilirsiniz.
Bundan sonraki adımlar için sunucu ve veritabanı bilgilerine ihtiyaç duyacaksınız. Bu adımda Veritabanı Yapılandırması yapacağız. İlk olarak veritabanı türü seçmeliyiz. Ben MySQL bağlantısı yapacağım için MySQL seçeneğini seçtim. Sonrasında ise veritabanı adınızı yazmalısınız. Bunu cPanel üzerinden veritabanlarından veya phpMyAdmin'e giriş yaptıysanız oradan veritabanı adınızı bakabilirsiniz. Veritabanı için kullanıcı adınızı ve şifrenizi girerek devam edin.
CPanel İle Veritabanı Oluşturma
adlı yazımı inceleyerek veritabanı ekleme işlemi ve cPanel üzerinde veritabanlarını görebilmek için inceleyebilirsiniz.
Artık Drupal kurulumu başladı. Kurulum başlamadıysa veritabanı adı, veritabanı kullanıcı adı veya veritabanı şifresi yanlış olabilir.
Artık geriye Site Yapılandırma ayarları kaldı. Bu kısımları da adım adım inceleyelim. İlk olarak site adınızı yazın. Site adınızı sonra değiştirebilirsiniz. Site için kullanacağınız e-posta adresini yazın. Bunu aktif olarak kullandığınız e-posta olmasına dikkat edin. Son olarak da site için kullanıcı adı ve şifre belirlemelisiniz. Drupal sitesinin yönetimi için bu kullanıcı adı ve şifreyi kullanacaksınız.
Örnek olarak aşağıdaki gibi veriler girmiştim ben, siz de kendinize göre veri girişlerini yapabilirsiniz.
Şimdi diğer site yapılandırmalarını yapacağız. Önceki adımda girmiş olduğunuz parolayı tekrar doğrulamanız gerekmektedir. Eşleştiğinde uyarı verecektir zaten. Olabildiğince güçlü bir parola seçmelisiniz. Burada tekrar e-posta adresinizi girmelisiniz. Ülke olarak Türkiye ve Varsayılan Zaman Dilimi İstanbul olarak seçmelisiniz. Çünkü Türkiye saati için İstanbul kullanılmaktadır. En alttaki kutucuklar seçili gelmektedir. İsteğinize göre değiştirebilirsiniz. Ama seçili kalmasını tavsiye ederim. Sonraki adımda örnek verileri inceleyebilirsiniz.
Bu adımları tamamladıktan ve emin olduktan sonra Kaydet ve Devam Et diyerek Drupal kurulumumuzu tamamlayabiliriz.
Evet artık Drupal web sitemi oluşturmuş olduk. Bundan sonrası ise tema seçimi ve buna yönelik site düzenlemesi olacaktır.
Okuldaki ders kapsamında kurmuş olduğum drupal web sitesini inceleyebilirsiniz. Sonraki yazılarımda Drupal sitesini düzenleme üzerine olacak. Diğer içerik yönetim sistemlerine göre oldukça zor.
Kurulumla ilgili bir sorun yaşarsanız bana ulaşabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur. İyi çalışmalar.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.