Yandex Metrica
Mülakatlarda Kişisel Olarak Sorulan Sorular - Yasin Sunmaz

Yasin Sunmaz

Kodladıkça değişen bir dünya...

Mülakatlarda Kişisel Olarak Sorulan Sorular

14.07.2021 yasinsunmaz 3645 0

Kişiyi Tanıma ve İşe Yatkınlığı Ölçme Üzerine Sorulan Sorular

Şirketimiz hakkında neler biliyorsun?

Bu soru da oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Genelde sorulan bir sorudur. O yüzden mülakatlardan önce mutlaka şirket hakkında iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Kuruluş bilgileri, yaptıkları işler, çalıştıkları kurumlar, şubeleri, büyüklükleri varsa aldıkları ödüller gibi konularda bilgi sahibi olmanız sizin şirkete gereken önemi verdiğini gösterir.

Bu iş için beklentileriniz neler?

Siz şirkette nasıl bir çalışma ortamı düşünüyorsanız bunun yanı sıra ne gibi haklar bekliyorsunuz bunlardan bahsedebilirsiniz. Ayrıca yan hak olarak yol, yemek, sigorta, eğitim, izin, tatil, mesai gibi durumları da karşı tarafa sorarak işe başlamadan netlik kazanmış olacaktır.

Daha önceki iş deneyimlerinden bahseder misin?

Bu soruya önceki işlerinizde yaptığınız projeleri, projeler içindeki rolünüzden bahsedebilirsiniz. Özel kullandığınız bir teknoloji vs. varsa bunu belirterek karşı tarafın ilgisini çekmesini sağlayabilirsiniz.

Seni neden işe alalım?

Klasik sorulardan birisidir. Bu soruya kişisel olarak ve teknolojik olarak güçlü hissettiğiniz taraflarınız anlatabilirsiniz. Karşı tarafı bu özellikler ve yetenekleriniz sayesinde başarılı olabileceğinizi vurgulayabilirsiniz.

Bir önceki işinden neden ayrıldın?

Bu herkese göre farklılık gösterebilir. Belli durumlardan bazıları ise maaş yeterli olmadığı için, mutsuz çalışma ortamı, mesaini çok olması, şirket için ayrımcılığın olması, yaptığınız projeden sıkılmış olmanız, kullandığınız teknolojiler sizin için eskide kalıp yeni teknolojiler ile çalışma isteği gibi birçok durum olabilir.

Şuan ki işinden ayrılacağın için neler hissediyorsun?

İşinizden ayrılma sebebi genelde ortada bir olumsuz durum olmasından kaynaklıdır. Bunun aksine daha iyi bir iş bulmuş olabilirsiniz. Bu durumda mevcut işiniz ile yeni girmek istediğiniz işi karşılaştırma yaparak yeni şirketin daha iyi konumda olup hem kendiniz hem de şirket için faydalı olacağını hissettirebilirsiniz.

Sektördeki gelişmeleri nereden, nasıl takip ediyorsun?

Sektörü, blog siteleri, yabancı kaynaklı siteler, sosyal medyadaki yazılım alanında tanınmış kişilerden, online eğitimlerden takip etmeniz mümkündür.

Maaş beklentin nedir?

İş görüşmesinde en kritik konulardan birisi de budur. Maaşı başlangıç için konuşabiliyor iseniz oldukça güzel. Beklentinizin altında olması durumda geçirilen süre boşa gidecektir. Ama bu genelde sonlarda konuşuluyor. Maaş beklentinizi net olarak belirtebilir ya da bir aralık verebilirsiniz.

Kariyer hedeflerinden bahseder misin?

Bu sizin kendi fikriniz olacak. Herkes farklı alanda mevkide bir hedefi olacaktır.

Güçlü yönlerin neler?

Karakterinizde güçlü bulduğunuz yönlerinizi söyleyebilirsiniz. Sabırlı, planlama yapabilme, disiplinli, empati, liderlik,  analitik düşünme, sadakat, yaratıcı ve sorumluluk sahibi bunlar bazı güçlü yönler arasında sayılabilir.

Zayıf yönleriniz neler?

Bu soruya direk zayıf bir yönüm yok demek çok doğru olamayabilir. Çünkü herkesin bazı durumlarda zorlandığı anlar olur. Bunun sebebi farklı sebeplere bağlı olabilir. Zayıf yönlerinizi söylerken başarısızlık olarak göstermeyip daha olumlu bir şekilde karşıya aktarmak gerekiyor. Ayrıca bu yönünüz için ne yapıyorsunuz ya da ne yapmayı planlıyorsunuz bunları bahsetmeniz oldukça değerli olacaktır. Kullandığınız ya da eksik gördüğünüz bir teknoloji, deneyim eksikliği, sabırsızlık, çok sorumluluk alma, iş bitmeden başak işe geçme gibi konular zayıf taraflar arasındadır.

Neden bizimle çalışmak istiyorsun?

Bu soru çok sorulmasa da bazen karşılaşılabilir. Zaten şirkete başvuru siz yaptıysanız aradığınız bazı kriterler sizin ilginizi çekmiş olması gerekiyor. O yüzden bu kriterleri söyleyebilirsiniz. Bu kriterler yol, yemek, eğitim, özel sağlık sigortası, çalışma saatleri, mesai durumu, çalışma modeli ve tatiller olabilir.

Geliştirmen gereken yönlerin neler?

Yetersiz gördüğünüz başlıca özelliğinizi ya da henüz yeterince bilmediğiniz teknolojiyi belirtebilirsiniz.

Ekip ile çalıştınız mı?

Projelerde ekip olarak mı yoksa bireysel olarak mı görev aldığınızı belirtebilirsiniz. Büyük projelerde bir ekip olmadan ilerletmek neredeyse mümkün değildir. O yüzden ekip ile çalışmaya yatkın olduğunuzu karşı tarafa hissettirmeniz sizin için avantajlı olacaktır.

Seni başkalarına sorsak senin içine ne derler?

Oldukça güzel ama bir an düşünce duraksayabileceğiniz bir soru. Bu soruya da kendinizi eleştirip genel izleminizde insanlar ne düşünür ya da toplumda nasıl bir karaktere sahipsiniz. Bunlara yönelerek karakterinizi yansıtan yönlerinizi söyleyebilirsiniz.

Hobileriniz neler?

Hobi konusu basit görünse de aslında sizin kişiliğiniz ve yapacağınız işlerdeki başarınızı gösterir. Ama yapmadığınız ya da bunun için özel bir zaman ayırıp ilgilenmediğiniz şeyler hobi sayılmaz. O yüzden özenerek ilgilendiğiniz bu alanda bir bilgi birikim elde ettiyseniz bunu hobi olarak paylaşabilirsiniz. Aksi takdirde bu hobiye yönelik bir soru geldiğinde cevap veremediğiniz durumda yine karşı taraftan olumsuz bir izleminiz olacaktır. Örneğin ben hobilerimden bahsederken kamp ve doğa ile ilgileniyorum dedim. Ardın konunun açılması ile birlikte izci olduğumu da belirttiğimde karşı tarafta o zaman ekip ile çalışmak sizin için zevkli olmalı şeklinde bir dönüt gelmişti. Dediğim gibi her bir söylediğiniz cümlenin altında farklı anlamlar barındırmaktadır.

Geldiğiniz yolu tarif eder misiniz?

Bu benim şimdiye kadar ki duyduğum en garip sorulardan biriydi. Soru sorulduktan sonra ben basit düzeyde çok ayrıntıya girmeden anlatmıştım. Bunun üzerine karşı taraf bana çevrenizi incelemez misiniz, dikkatsiz misiniz gibi sorular yöneltmeye başladı. Bunun üzerine hızlı düşünüp orada karşı tarafın ne istediğini anladım. Hemen evden çıkıp şirkete ulaşana kadar olan tüm süreçleri, yerleri ayrıntılı bir biçimde anlattım. Bunun üzerine karşı taraf önceki tavrını değiştirip gülümsemişti. Anlayacağınız üzere sizin dikkatinizi ölçmeye çalışıyor. Olaylara olan bağlantınız ne derece güçlü bunu anlamak istiyor. Düşününce çok saçma gibi dursa da aslında farklı amaçlı bir soruydu.

Takip ettiğiniz blog var mı?

Yeni teknolojilerden, yeni gelen sürümler ve bunun gibi daha çok şey için blogları takip etmek önemlidir. O yüzden bu bloglardan bir kaçanı bilmek sizin yazılıma olan ilginizi gösterecektir.

GitHub hesabınız var mı?

Neredeyse her yazılımcının GitHub hesabı vardır. Hala olmayanlar var ise de açsın. Tabi burada önemli bir husus var. Hesabı açıp öyle bırakıp gitmekte size bir fayda sağlamayacaktır. Burada asıl öğrenilmek istenen şey siz yeni bir şey öğrendiğinizde ya da bir şeyi uyguladığınızda bunu insanlarla paylaşıyor musunuz? Başkalarının buna katkısı olmasını sağlıyor musunuz?  Bu soruların cevabını öğrenmek için böyle bir soru gelebilir.

Online kurs takip ediyor musunuz?

Online kurs artık hayatımızın birçok kısmında yer alıyor. Yazılım alanında da sıkça başvurulan bir yöntem. Aldığınız ya da takip ettiğiniz eğitim setleri varsa bunları belirtebilirsiniz.

Genel sohbet havasında karşılıklı tanımaya çalışma ve proje gönderimi.

Bazı mülakatlar ufak terimler, yaptığınız işler ve çalışma hayatınızın üzerinden konuşmakla birlikte uygulamaya yönelik olabiliyor. Bu durumlarda mülakattan sonra size bir proje gönderiliyor. Bu projeyi belli sürede tamamlayıp göndermeniz gerekiyor. Gönderdikten sonra asıl detaylı bir mülakat yapılıyor. Bu mülakatlar genelde proje üzerinden devam ediyor.  Projedeki kod yapısı, nasıl düşündüğünüz, neyi neden yaptığınız gibi birçok durum incelenebiliyor. O yüzden projedeki yaptığınız işlemleri niye yaptığınızı bilmek önemlidir. Size bir soru yöneltildiğinde açıklayamadığınız takdirde karşı tarafa olumsuz bir izlenim vermiş olup hatta kodu sizin bile yazmadığınız kanısına bile varabilirler.

Eğer size de sorulan farklı sorular var ise yorum yaparak benimle ve diğer kişiler ile paylaşabilirsiniz.

  • Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.

Diğer Yazılar

SOLID Yazılım Prensipleri

26.11.2022 yasinsunmaz 837 0

SOLID prensipleri yazılım geliştirmede başlarda anlayıp uygulaması zor olsa da buna uyarak kod geliştirmenin faydasını zamanla görebilirsiniz. Yazdığınız kodlarda sonradan yap...

Visual Studio Kullanırken Hızınıza Hız Katacak Kısayollar

06.11.2022 yasinsunmaz 2216 0

Visual Studio kullanırken işlemlerimizi fare ile yapmak ister istemez bir zaman kaybına neden olabiliyor. Hızlı ve efektif kullanabilmek adına Visual Studio'da kullanabileceğiz...

YouTube ve Website Videolarındaki Yazıları Kopyalama

14.09.2022 yasinsunmaz 14365 0

Öncesinde paylaştığım fakat blog yazımda bahsetmediğim işinize yarayacak çok güzel iki eklentiyi sizinle paylaşmak istiyorum. YouTube veya Udemy gibi platformlarda...

Yazılımcılar İçin Faydalı API'ler

08.09.2022 yasinsunmaz 17253 0

Günümüz teknolojilerinde hemen hemen birçok işlemde API kullanıyoruz. Farklı platformlar veya teknolojilerden kaynaklı olarak API'lere ihtiyaç duya...

Geliştiriciler İçin En İyi 13 Online JSON Araçları

19.06.2022 yasinsunmaz 1126 0

Geliştiriciler için JSON veri tepi sıkça kullanılmakta. Durum böyle olunca zaman zaman hem görsel hem de daha düzgün görünmesi iç...