Merhaba arkadaşlar bu makalemde Arduino'da Kara Şimşek Uygulamasından bahsedeceğim. Bu uygulamamız için öncelikle devremizi oluşturacağız sonrasında ise kodlarımızı...
Bilgisayardaki LED ve SW Kablolarının Takılması
Merhaba arkadaşlar bu yazımda bilgisayar kasası içindeki LED ve SW kablolarının yanlış takılması sonucundan kaynaklanabilen bilgisayarı açamama veya ledlerin yanmaması gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. O yüzden bende bu soruna yönelik açıklamalarda bulunup görmeniz açısından da bir video hazırladım. Anlattığım durum her bilgisayarda aynı olmayabilir ama genel mantık aynı şekilde. Bilgisayardaki LED ve SW Kablolarının Takılması adlı videoyu izleyerek gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
İlk olarak kabloların ne işe yaradıklarını öğrenelim:
- Reset SW: Bilgisayarımızda Reset'e bastığımızda yani yeniden başlatmayı sağlayan düğmenin kablosudur.
- Power SW: Bilgisayarımızın açarken ki kullandığımız düğmenin kablosudur.
- Buzzer: Bilgisayardaki ses çıkışları için kullanılan kablo.
- Power LED: Bilgisayarın güç düğmesini basıldığı andaki yanan lede giden kablodur.
- HDD LED: Bilgisayar çalışmaya başladığı andan itibaren hard diskte işlem olduğu anda yanan lede giden kablodur.
- Slepp LED: Bilgisayarı uyku moduna aldığımızda yanan ledin kablosudur.
Bu tanımları öğrendiğimize göre şimdi de işin kabloları takma kısmı kaldı. Bu adımda anakart üzerinde LED ya da SW olduğunu belirtir. Anakart üzerinde yazıları okumak pek kolay olmayabilir. O yüzden bir ışık yardımıyla okumayı deneyin. Zaten kablolar üzerinde hangi kablonun ne olduğu yazmakta. Az önce de bunların ne işe yaradıklarını öğrendik. Geriye sadece anakart üzerinden doğru yerlere bakarak kabloları takmak olacaktır. Bilgisayar kasası toplama ile ilgili detayları öğrenmek için Bilgisayar Kasası Toplama adlı videomu izleyebilirsiniz.
LED ve SW kabloları tekli ya da ikili dişi kablolar şeklinde olabilmektedir. Tekli olanlar artı(+) ve eksi(-) uçlar için kullanılmaktadır. İkili dişi kablolar ise artı ve eksi ucun beraber olduğu kablo türleridir. Eğer kablolar ikili ise daha kolay bir takma işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Diğer gibi artı ve eksi ayrı ayrı yerlerini bulup takmanız gerekecektir.
Kabloları anakart üzerine taktıktan sonra bilgisayarımız açmaya deneyip kontrollerinizi sağlayabilirsiniz.
Bilgisayardaki LED ve SW Kablolarının Takılması
Umarım sizler için faydalı olmuştur. İyi çalışmalar.
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız.